جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

فناوری ایرانی مصرف برق را تا ۵۰ درصد کاهش داد

در شرایطی که در دنیا با بحران جدی انرژی مواجه هستیم، یک فناوری ایرانی توانسته مصرف انرژی در تصفیه‌خانه‌های آب و فاضلاب را تا حدود 50 درصد کاهش دهد.
bf2eff4c-47a7-470f-bc95-1d4cc8bed8ba
به گزارش پایگاه خبری طالشوند به نقل از خبرگزاری فارس، بحران انرژی مسئله‌ای جهانی است که راه‌های مختلفی برای حل آن وجود دارد. ذرات کوچکی که شگفتی‌های بزرگی در صنایع مختلف خلق کرده‌اند اینجا هم حرفی برای گفتن دارند. به‌کارگیری فناوری نانوحباب در تصفیه فاضلاب می‌تواند مصرف انرژی این تصفیه‌خانه‌ها را تا 50 درصد کاهش دهند و این مورد در عمل ثابت شده است. فناوری نوظهوری که کمتر از ۱۰ سال است در دنیا آمده و در صنایع مختلف استفاده می‌شود.مدیر برنامه توسعه فناوری نانوحباب در ستاد نانو محمدمهدی اسماعیلی می‌گوید: «در سه جنس تصفیه‌خانه‌ نانوحباب می‌تواند نقش‌آفرینی کند. در تصفیه‌خانه‌های آب آشامیدنی، تصفیه‌خانه فاضلاب و همچنین تصفیه‌خانه صنعتی مثل شهرک‌های صنعتی یا کارخانه‌ها، فناوری نانوحباب نقش موثری در افزایش راندمان دارد.بسته به این‌که این تصفیه‌خانه‌ها در حال حاضر با چه فناوری کار می‌کند، اگر مجهز به نانوحباب شود، می‌تواند ۵ تا ۸۰ درصد مصرف انرژی را کاهش داده و باعث افزایش بهره‌وری نیز شود.» اولین تجربه توسعه فناوری نانوحباب در تصفیه‌خانه‌های فاضلاب به‌صورت پایلوت صنعتی در تصفیه‌خانه قیطریه بود. در این تصفیه‌خانه حدود ۵ سال است که نانوحباب نصب شده و به گفته اسماعیلی حدود ۵۰ درصد کاهش مصرف انرژی تصفیه‌خانه را به همراه داشته است.
مورد اصلی دیگر استفاده از نانوحباب در تصفیه‌خانه‌های فاضلاب کشور، تاکستان قزوین است. همچنین این فناوری در تصفیه‌خانه‌های شهرک صنعتی در یزد و زنجان نیز استفاده شده است. در تصفیه‌خانه‌های آب آشامیدنی ساوه نیز فناوری نانوحباب مورداستفاده قرار گرفته است.
به گفته اسماعیلی همه این موارد با همراهی ستاد نانو بوده و چند پروژه‌ در دست اقدام هم در این حوزه وجود دارد.حال می‌خواهیم بدانیم که در این مواردی که به بهره‌برداری رسیده، استفاده از نانوحباب چه تأثیری در میزان مصرف انرژی داشته است؟ همان‌طور که ذکر شد در قیطریه تهران نصب این فناوری حدود ۵۰ درصد کاهش مصرف انرژی را به دنبال داشته است. در این تصفیه‌خانه از روش سنتی سیستم هوادهی استفاده می‌شد که با حذف آن و نصب سیستم با فناوری نانوحباب این میزان تأثیر را نشان داده است.اسماعیلی کاهش مصرف انرژی در بقیه موارد را چنین توضیح می‌دهد: «در تاکستان این فناوری در ضدعفونی‌کردن آب استفاده شده که ۳۰ درصد کاهش مصرف کلر به دنبال داشت. در ساوه هم مسئله بو و طعم بد آب بود که با فناوری‌های دیگر رفع نشده بود و نانوحباب این مسئله را حل کرد. البته باتوجه‌به اینکه استفاده از این فناوری در ساوه توانست مصرف ازن را ۳۰ الی ۵۰ درصد کم کند و دستگاه‌های اُزُن‌ساز (ازن ژنراتورها) حجم عظیمی برق مصرف می‌کنند، پس می‌توان گفت در کاهش مصرف انرژی نیز تأثیرگذار بوده است.»باتوجه‌به این که میزان کاهش مصرف انرژی در این مورد هنوز اندازه‌گیری نشده اما به طور کلی می‌توانیم بگوییم که باتوجه‌به کم‌کردن مصرف ازن در ساوه، متعاقباً مصرف برق کاهش یافته است.
در یزد از سیستم‌ هوادهی استفاده می‌شد و تازه دستگاه‌های فناوری نانوحباب نصب شده و هنوز اطلاعاتی از میزان مصرف انرژی موجود نیست. زنجان نیز به‌تازگی از پایه با نانوحباب راه‌اندازی شده است.در یک مورد دیگر نیز در کشور از این فناوری استفاده شده است که مربوط به تصفیه پساب صنعتی یک شرکت بسته‌بندی گوشت و مرغ است. در این شرکت کلا تصفیه‌خانه‌ای موجود نبود و از پایه با نانوحباب راه‌اندازی شد. در این شرکت با کمک مجموعه‌هایی از فناوری نانو که اصلی‌ترین آن نانوحباب است، این پساب تصفیه شده و به استاندارد محیط‌زیست رسید.پس چون کاهش مصرف انرژی در جایی قابل‌قیاس است که قبلاً مجهز به سیستم سنتی بوده است در اینجا نیز نمی‌توان گفت چه میزان در کاهش مصرف انرژی تأثیر داشته است.

ظرفیت تصفیه فاضلاب با فناوری نانوحباب بالا رفت

مدیر برنامه توسعه فناوری نانوحباب می‌گوید که این فناوری می‌تواند باعث افزایش ظرفیت تصفیه تصفیه‌خانه‌ها شود و در توضیح تصفیه‌خانه قیطریه را مثال می‌زند که در آن فاضلاب باید 48 ساعت در استخرهای فاضلاب می‌ماند اما با این فناوری با سرعت بیشتری تصفیه شده و فقط 30 ساعت طول می‌کشد؛ یعنی در یک مدت‌زمان ثابت حجم بیشتری از آب تصفیه می‌شود.
مزایای دیگر فناوری نانوحباب در تصفیه آب و فاضلاببه طور کلی فناوری نانوحباب در عمل ثابت کرده که چهار مزیت کاهش مصرف آب، کاهش مصرف انرژی، کاهش مصرف مواد شیمیایی و افزایش بهره‌وری در صنایع مختلف به دنبال دارد.
انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *