گروه زندگی:«پسری که پراید داره کنسله!…ولنجک به پایین کنسله!…دختری که زیاد غذا بخوره کنسله!…قد کمتر از ۱۸۰ باشه کنسله!…ناخنکار باشه کنسله…» به همین راحتی و با همین چند جمله ساده، رسانه با یک برنامه ذائقه شما را تغییر میدهد. شما به عنوان یک مخاطب در تله برنامهای افتادید که با جذابیتهای دیداری و کلامی، برای ساعتی سرگرمی دعوتتان میکند اما بعد از تماشای آن دیگر آدم آن سابق نیستید. دیدگاهتان فرق کرده، سلیقهتان دستکاری شده و معیارهایتان آرمانیتر. به عنوان یک پسر از این به بعد دنبال دختری هستید که مستقل باشد و همه اجزای صورتش با خطکش پزشک زیبایی قرینه و بی نقص کنار هم نشسته باشد. دختر که باشید چشمتان فقط پسر ورزشکار، چهارشانه و قدبلندی را میگیرد که یک ماشین آخرین سیستم زیرپایش باشد و کیف پولش هیچوقت ته نکشد. مشکل آنجایی دو چندان میشود که بین معیارهای سطحی که برایتان ساختهاند و معیارهای عمیقی که خودتان داشتید سردرگم خواهید شد. معیار هایی که هیچوقت کنار هم نمینشینند و هیچکس مجموعه کاملی از آنها نیست.
بلایند دیت و خطر ویروس خود کم بینی!
اگر بدانید جایی سلامتی شما را تهدید میکند و یا معاشرت با یک انسان که درگیر بیماری ویروسی است باعث مریضیتان میشود حتما از آن فضا فاصله میگیرید اما چه میشود که ما هیچوقت چنین تمهیداتی برای سلامت روانمان نداریم و حواسمان به این نیست که ویروسی میتواند چراغ خاموش روح ما را بیمار کند. بلایند دیت یکی از تولیدات رسانهای است که بدون آنکه متوجه شوید ویروس خود کمبینی را بین مخاطبینش پخش میکند. کمبود اعتماد به نفس، چشم و همچشمی، طلاق و … که این روز ها چالش جامعهمان است، عوارضی است که همین ویروس به جانمان انداخته. مژگان نیکپور روانشناس بالینی و درمانگر طرحواره پای میز گفت و گو فارسزندگی نشسته است و درباره آسیب روحی که بلایند دیت برای مخاطبانش دارد، اینطور میگوید: «مسئلهای که وجود دارد این است که سازندگان این برنامهها اگرچه با ایجاد سرگرمی دنبال جذب مخاطب و منفعت مالی هستند اما روابط عاطفی را تبدیل به یک شوخی و بازی میکنند و فردیت و عمق رابطه را نادیده میگیرند. آنها با سوالات سطحی و ظاهری که فقط برای سرگرمی طراحی شده روابط عمیق و پایدار را تحت شحاع قرار میدهد.از طرف دیگر جذابیت ظاهری، مباحث مادی و معیارهای سطحی را پر رنگ میکنند و به مخاطب آسیب میزنند. مخاطب ناخواسته خودش را در مقام قیاس با شرایط و صحبتهای شرکت کنندگان قرار میدهد و حس ناکامی و سرخوردگی در وجود او القا میشود. از دیگر آسییهایی که دیدن این قرارهای به ظاهر عاشقانه دارد این است که هنجارهای فرهنگی و اجتماعی را اشتباه به جامعه ارائه میدهند، باورهای غلطی درباره ارزش های فردی ایجاد میکنند، با خواستههای غیرمعقول امید و انگیزه را در وجود جوان ما تضعیف میکند و برچسب روی افراد میچسبانند. »
فرصتی که تبدیل به تهدید شد
جوان امروزما مبتلا به دیدگاه سطحی است، همین دیدگاه سطحی هم آمار طلاق را تا ناکجا بالا برده است، وقتی معیارها برای شروع ازدواج در دایره مادیات باقی میماند و سوالهای خواستگاری تا سایز لباس و قد، مدل ماشین و… تنزل پیدا میکند انتظاری جز این نیست یک رابطه همانقدر سطحی باشد و دوام پیدا نکند. برنامههایی شبیه بلایند دیت این دیدگاه سطحی را بیش از پیش پر رنگ میکنند و حتی در قالب رسانه به آن اعتبار میبخشند.اما مژگان نیکپور روانشناس، پبشنهادی دارد که از دل تهدیدهای بلایند دیت میتوان فرصت خلق کرد:«ایده برنامه بلایند دیت میتوانست به عنوان فرصتی برای متولیان فرهنگی باشد تا برنامهای تولید کنند که جوانان در شرف ازدواج کشور مهارت گفتوگو، پرسیدن سوالهای عمقی و… را برای شروع یک رابطه پایدار در قالب سرگرمی آموزش ببینید. برنامهای که با شبیهسازی جلسات مشاوره پیش از ازدواج نه تنها جلوی آسیبها را بگیرد بلکه محتوای مفیدی نیز داشته باشد. مخصوصا حالا که بسیار مورد استقبال مخاطبان جوانش قرار گرفته است. وقتی ما از این فرصتها در جهت مثبت استفاده نمیکنیم عرصه را به نفع کسانی خالی میگذاریم که به فکر منافع و دیده شدن خودشان هستند نه حل مشکلات جامعه! بیشتر طلاقهایی که اتفاق میافتد به این خاطر است که ما به درستی بررسی نکردیم این فرد برای من مفید است یا من برای او مفید هستم؟! برای اینکه تب بالای طلاق را پایین بیاوریم باید جوان را از معیارهای سطحی که دومینووار در جامعه پخش میشود به سمت گفتوگوی اصولی ببریم. به او آموزش بدهیم که برای داشتن یک رابطه پایدار چه چیزی را باید بررسی کند و چه سوالاتی را بپرسد.»
سفیدشویی خیانت به برچسب روشن فکری
اگر یکبار پای برنامههایی شبیه بلایند دیت نشسته باشید حتما جملاتی از این جنس از شرکتکنندگان شنیدهاید که میگویند:« گذشته هر فرد فقط به خودش مربوطه…آدم میتونه کلی دوست معمولی از جنس مخالف داشته باشه و این اشکالی نداره…». علاوه بر این حتما عادی سازی موضوعاتی مثل خیانت، مصرف مواد مخدر و الکلی و… به چشم تان خواهد آمد. موضوعاتی که به طور ناخودآگاه روی ذهن شما نیز تاثیر خواهد گذاشت و جای ارزش و ضدارزش ها را در باورتان تغییر میدهد. در صورتی که به عقیده این روانشناس یک رابطه عمیق و یک زندگی پایداز هیچ کدام از این مسائل را نمیپذیزد و این ضدارزشها کادوی کثیفی است که بلایند دیت در بستهبندی شیک و لاکچری به جامعه امروز و جوانما میدهد.
انتهای پیام/خبرگزاری فارس